torsdag 7 augusti 2014

Skam den som ger sig!

Tufft intervallpass på schemat idag, seg i benen redan när jag rulla hemifrån men tog mig igenom dem som planerat och känslan efter är ju alltid så skönt.

Cykelvasan, snart kör vi!!

2 kommentarer:

 1. Hur kör egentligen en cyklist intervaller? Hur ofta, vila, hur långa????? Nyfiken o vill lära mig mer. Tack för bra blogg :D

  SvaraRadera
 2. Hej, så roligt att du gillar min blogg.

  Nu besitter jag ingen tränarutbildning i ämnet men jag ska göra ett försök att reda ut frågorna:

  Först och främst skulle jag säga att det finns två indelningar av intervaller, aeroba (utan mjölksyra) och anaerob (över mjölksyra tröskeln).

  Exempel på en aerob intervall kan vara 8 minutersinervaller där man kör 8 och (oftast) vilar 2 minuter. Så kallat tröskelträning som vänjer kroppen vid att arbeta hårt med syresättning av musklerna.

  Anaeroba intervaller är ofta lite kortare (70-20, 15-15) men kan även vara upp till ett par minuter. Vid anaerob träning så stressar du kroppen att arbeta med mjölksyra och blir således bättre på det.

  En tredje intervalltyp kan vara styrkeintervaller där man kör på tung kadens och då tränar precis som det låter styrka.

  Hur ofta och vilken typ av intervaller man kör beror mycket på vart i säsongen man befinner sig och inte minst på cyklisten, vad har man för mål, träningsbakgrund osv.

  Det finns såklart hur mycket som helst att skriva om ämnet som är en hel vetenskap och att ge generella råd är svårt. Så se inte detta som ett facit.

  Jag hoppas du fick lite svar, du får jättegärna återkomma!

  Kör hårt och ha kul ute på cykeln.

  SvaraRadera